Monday, December 5, 2011

..timeless...

Kerja semakin banyak, masa semakin suntuk..minggu ini akan jadi sangat pack..harus mengejar doctor untuk menyiapkan thesis before pulang ke tanah air, match netball semakin dekat menyebabkan setiap hari practise, exam semakin dekat dan study discussion caspel quarten akan bermula, pengisian rohani berbulatan dengan para sahabat dan adik-adik harus di sentiasa diteruskan...dan banyak lagi..okae..stress? memang stress..
Dan kadang-kadang boleh hilang fokus dan tak tahu nak letak mana satu yang jadi priority..saya tidak suka membuat pilihan..huh

Bila berkata tentang pengurusan hidup, ia sangat berkait rapat dengan masa..

Bagaimana kita mengurus masa dengan baik?
Bagaimana menggunakan setiap masa dengan bermanfaat?
Bagaimana menepati masa dalam setiap tugasan yang diberikan?

Walaupun saya tahu saya mempunyai banyak agenda yang harus diselesaikan dan masa yang ada perlulah digunakan sebaiknya, tapi masih saya mempunyai banyak masa untuk berfoya-foya..saya sempat tengok movie, saya sempat jalan-jalan relax2x sambil makan-makan, saya masih sempat melayari internet selama beberapa jam dan macam-macam lagi..ini apa yang terjadi kat saya, anda bagaimana?

serius banyak masa yang terbuang..ini jika agenda penuh, jika tiada agenda, apa agaknya yang akan terjadi?
Sebab itu saya memilih  untuk menjadi sibuk!..

Betullah seperti firman Allah dalam surah al-Asr...demi masa..sesungguhnya manusia dalam kerugian..kecuali orang-orang yg soleh, yang berpesan-pesan dengan kebenaran dan kesabaran...

kita menjadi orang yang rugi bila masa yang kita ada kita gunakan untuk selain mendapat redha Allah..
kita menjadi orang yang rugi jika kita hanya duduk lenggang kangkung dengan kepentingan kita
kita menjadi orang yang rugi dengan tidak sama-sama mengingatkan orang lain tentang jalan menuju kebenaran (al-haq)

waktu dan masa..adakah sama?


Sila urus masa anda dengan baik! Time management!

Phrase yang senang untuk dibahaskan, tetapi sukar untuk dipraktikan..serius..

Kita sibuk membawa Islam ke sana sini, menyebarkan dakwah kepada semua, menyampaikan tentang matlamat hidup, tetapi benda simple seperti ,..... datang tepat waktu ke kelas..datang meeting pada waktu yang ditentukan...tidak lenggang kangkung dan last minute buat kerja...buat orang tertunggu-tunggu...itu semua jarang kita titikberatkan..

Situasi `datang lambat ke meeting atau apa-apa pertemuan` adalah perkara yang sering melanda pelajar-pelajar di sini..ada 1 pemikiran yang saya rasa perlu diperbetulkan iaitu `alaaa..buat ape datang awal-awal..orang lain pun selalu lambat...`..kalau macam tu lah pemikiran kita, sampai bila-bila pun tidak akan ada perubahan..

Semua orang ada prinsip hidup masing-masing..dan kita perlu menghormati prinsipnya selagi tidak bertentangan dengan agama..prinsip saya atau sebahagian dari kawan-kawan saya adalah saya tidak suka orang yang tidak tepat waktu!..bukan untuk mengatakan saya perfect, tetapi bagi saya, bila kita berjanji untuk bertemu pada suatu waktu, kita harus tepati waktu..kerana keterlambatan kita akan mempengaruhi waktu orang lain..bagi yang mengenali or rapat dengan saya, saya memang tidak sabar menunggu orang kerana keterlambatannya dan jika orang itu lambat, saya memang susah mengawal temper saya..sungguh tidak bagus..dan saya tidak suka orang menunggu saya..

Sewaktu saya di tahun pertama, saya pernah ditegur oleh seorang senior tentang masa.. waktu itu, ramai yang hadir lewat untuk meeting..sejak dari itu, saya memegang untuk tepati waktu..sebaiknya menepati waktu..tidak berlengah-lengah..dan sorry to say, saya ada perspektif yang tidak bagus untuk orang yang sering lambat..saya tidak mengatakan saya perfect, tetapi saya sangat takut memungkiri janji setelah berjanji..itu ciri munafik kan...huhu..

namun, dalam hidup, tak semuanya terjadi seperti yang kita rancang..oleh itu, jangan pernah hilang bergantung harap padaNya..jika kita terlewat untuk sesuatu, ungkapkanlah maaf atau berikan sebab kenapa kita lewat..dan berjanji untuk tidak lewat lagi untuk seterusnya..

Rancanglah masa kita sebaiknya..janji adalah suatu amanah yang perlu kita tunaikan..jangan bertangguh dalam membuat suatu perkerjaan..masa ibarat pedang..jika kita tidak memintasnya, kita yang akan dipintas..

masa itu emas..emas boleh dibeli dengan wang ringgit, tetapi masa yang berlalu bolehkan diputar kembali?


teringat kata-kata seorang pejuang Islam nie...

..kita berjuang buat umat, berjuang capek-capek(penat-penat), nanti istirehat di syurga..makanya, tidurnya sedikit.....

p/s : maafkan saya jika post saya melukakan hati sesiapa..yang baik diambil..
p/s 2 : tahniah kepada my mak cik,sepupu papa, puan husna izzah bt ismail, yang setahun saja tua dari saya atas pernikahannya..baru je grade terus ada yang berkenan..alhamdulillah..luahan hati..`..if kak jah baca blog nie, angah tak tahu pun bila k.jah nikah..tibe2x bukak FB semua orang dah said congrates..how can i miss such an important moment?sedih woo..saya di bandung sering ketinggalan..sorry k.jah, angah tak sempat wish lagi..miss u sis...." lepas nie, boleh lagi ke kita nak sembang-sembang macam dulu ? ramainya orang-orang yang saya sayang nak nikah dah..uhuk..
2 comments:

  1. terima kasih atas nasihat, insyaAllah akan cuba perbaiki diri lagi agar menjadi muslim yg menepati muawasafat tarbiyah!

    sesungguhnya peringatan itu bermanfaat buat org yg beriman :)

    ReplyDelete
  2. duha : amin... kesibukan dalam hidup mengajar kita menghargai sangat2x masa yang ada..moga diberi kekuatan oleh Allah..=)

    ReplyDelete