Saturday, January 29, 2011

dia baikkah?

“Dia lelaki baik la...” kata si A

“Macam mana awak taw dia baik?”tanye si B

“Yelah..saya selalu tengok dia g masjid..pastu,caring lagi..selalu tnya saya sihat ke tak,dah makan ke belum..dia tak macam laki lain..selalu bagi sms hadith atau ayat Quran kat saya..lagi.bla..bla..”si A membebel.

Ok STOP!

Baik?

Apa itu sebenarnya definisi baik?

Biro Agama Islam Kubi (BAIK) ?

oh..bukan2x..

“Tidak!Barangsiapa menyerahkan diri kepada Allah,dan dia berbuat baik,dia mendapat pahala di sisi Tuhannya dan tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati” (2:122)

Yang berbuat baik,akan mendapat pahala.

Nak dapat pahala,mestilah kena dekat dengan Allah.

Patuh segala arahannya dan jauhi segala laranganNya.

Baik = dekat dengan Allah.

Itu apa yang saya faham.

Maka

Baikkah lelaki itu jika dia `caring` kepada seorang wanita?

Baikkah lelaki itu jika hanya pergi ke masjid menjadi kayu ukur?

Baikkah lelaki itu jika dia sering mengingatkan seorang wanita dengan Al-Quran dan hadith (sms)?

Ya..baik..andai mereka sudah berNIKAH.

Dia Lelaki Baik

Jika benar dia lelaki baik,dia akan BERANI untuk berjumpa dengan bonda dan ayahandamu

Jika benar dia lelaki baik,dia tidak akan merosakkan hati bakal-bakal isteri solehah

Jika benar dia lelaki baik,dia tahu menjaga ADAB pergaulan berlainan jantina.

Peringatan untuk diri sendiri dan teman-teman yang lain.

Kuatkan diri.

Teguhkan pendirian

Jangan biarkan mereka dengan mudah dekat dengan kita.

Biarlah dikata sombong,itu untuk perisaimu

Adakah kita ingin bina sebuah baitul muslim dengan kemurkaan Allah?

Katakan TIDAK.

Bagaimana hendak menjaga?

Ok.saya share sikit perkongsian dari sahabat Caspel saya.

1. Avoid from them

-minimalkan daripada berurusan dengan mereka

-kalau boleh mintak tolong dari girls,that`s better

-if terpaksa,pastikan bila berjumpa atau berurusan,bawa bersama kawan anda yang boleh dipercayai menegur anda

2. Take a good care of your gadjets

-maksudnya,bila `mereka` msg,serius sikit bila membalas..minimalkan penggunaan bahasa pasar seperti..mekacih..gunakan maaf better than sorry..kurgkan emoticon

-kalau bole,msg je,xyah call..kalau ym pun,yang penting je la eh.

3. Tundukkan pandangan


-soft skills yang belajar tentang eye contact segala tu,bukan smua bole pakai. tundukkan pandangan.jangan dok tenung je.tapi jalan tu,pandanglah depan.kang ada gak terlanggar tiang nanti..huhu

-kalau boleh,kurangkan bergurau..sebab nanti lama-lama tembok cina kita terhakis.ok.

Mungkin ada penambahan dari yang lain,silakan.

Saya tahu perkara ni agak susah lagi-lagi kita berpersatuan dan sering berurusan dengan lelaki ajnabi

Namun,jadikan ia sebagai jihad kita.

Saya yakin kita mampu! =)


sempat menghadiri majlis pernikahan teh nada.



Before u say `I do...`

Lengkapkan diri kita dengan ilmu sebanyak yang mungkin.


Perbaiki diri kita sebaiknya

Kuatkan doa kita untuk dapat yang terbaik.

Itulah usaha kita.



p/s :tahniah buat teteh(kakak) mentor saya,teh Nada atas pernikahannya.senior 06 yg lain bila lagi?hehe


p/s 2 :wah..tak sabar nak balik msia..yeay!

p/s 3 :exam final belum habis..ayuh,fight!!

1 comment:

  1. thanks 4 the reminder~

    perbaiki diri sama2 ye!

    ReplyDelete